OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Helsefagarbeider Saltdal sykehjem og Marius Leirånes

Marius Leirånes - Klikk for stort bildeMarius Leirånes er en av åtte medarbeidere på Saltdal sykehjem som tar fagbrev som praksiskandidat på arbeidsplassen i regi av Opus Salten og Nordland fylkeskommune.

Marius er en av åtte som tar fagbrevet som helsefagarbeider på Saltdal sykehjem. 


Eldrebølgen har truffet Saltdal, og for å møte det store behovet for faglært arbeidskraft har Saltdal sykehjem sammen med Opus Salten laget et fleksibelt undervisningsopplegg for å gjennomføre et fagbrevløp for å få fagbrev som helsefagarbeider. Marius Leirånes fra Rognan ert den første av åtte medarbeidere i dette løpet som har tatt fagbrev. 

Marius Leirånes (32) var lenge usikker på valget av yrkesvei. Han hadde startet på flere utdanninger, uten at han fant ut hva han hadde lyst å jobbe med. For tolv år siden ble han spurt om han kunne tenke seg å jobbe med eldre og ta noen vakter på sykehjemmet. På den tiden tok Marius strøjobber i industribedrifter i Saltdal. 

Det var tilfeldig at Marius Leirånes begynte å jobbe på sykehjemmet. Med fagbrev i helsearbeiderfaget stoler han mer på sine egne observasjoner.

Fra samlebånd til omsorg

– Jeg husker at spørsmålet kom overraskende på meg, for jeg hadde aldri tenkt at jeg passet i et omsorgsyrke. Jeg møtte opp til den første vakten på sykehjemmet med åpent sinn, og elsket det fra første dag! beskriver Marius begeistret. 

Han trivdes så godt med å jobbe med eldre, at etter et par uker valgte han å heller ta vakter på sykehjemmet, fremfor på fabrikken. Så gikk tiden, og Marius fikk etter hvert fast jobb på sykehjemmet. 
 

– Mange starter karrieren i et omsorgsyrke tilfeldig, slik Marius gjorde, forteller Therese Kvæl, lederen til Marius. Hun er enhetsleder på Saltdal sykehjem med 42 sykehjemsplasser, 3 korttidsplasser og storkjøkkenet, som også leverer mat til de eldre som bor hjemme. 

 

Marius Leirånes synes det var lettere å gjennomføre teoridelen til fagbrevet sammen med kolleger, enn å lese alene.

Trenger flere med fagbrev

– Samtidig som vi lever lengre og stadig blir eldre, blir sykdomsbildet til dem som bor på sykehjem mer sammensatt. Behovet for faglært arbeidskraft med oppdatert kunnskap er stort. Flere medarbeidere på sykehjemmet manglet fagbrev, sier Therese videre. 

I samarbeid med Opus Salten ble det laget et fleksibelt undervisningsopplegg for at flere skulle få muligheten til å få fagbrevet. Marius var en av dem som satte stor pris på initiativet. Han hadde lenge tenkt på om han skulle ta fagbrev i helsefaget. 

– Jeg hadde til og med kjøpt bøkene, men det var vanskelig å komme i gang alene i en travel hverdag med jobb og familie. Det ble mye bedre da flere kolleger deltok på samme kurs, smiler Marius. 


Nettkurs og individuell oppfølging 

Marius Leirånes sammen med kollega Lars Håvard Spørck, som også tar fagbrev i helsefaget på Saltdal sykehjem.

Med et eget kurs for Saltdal sykehjem kunne undervisningen tilpasses vaktene og bemanningen ellers på sykehjemmet. I januar 2023 startet forelesningene på Teams med en faglærer fra videregående skole. To ganger i uken benket de åtte medarbeiderne seg foran PC-skjermene. De som ønsket det kunne også sitte samlet på sykehjemmet og følge med på undervisningen derfra. 

Kursdeltakerne fikk tilbud om veiledning fra faglærer for å avklare på hvilke områder de ønsket individuell oppfølging. I tillegg kom lesing av pensum på fritiden og å løse tidligere gitte eksamensoppgaver. Marius beskriver et intenst halvår med mye lesing og arbeid, men som absolutt var verdt innsatsen. 

– Med den tette oppfølgingen jeg fikk av faglæreren, lærte jeg å sette ord på det jeg allerede kunne. Jeg fikk knagger til å henge de nye kunnskapene mine på, sier han. 

Skriftlig teoretisk eksamen avla Marius i juni, og som den første av de åtte medarbeiderne kunne han avlegge den praktiske fagprøven rett etter sommeren. Med bestått skriftlig teoretisk eksamen og opparbeidet praksis, vil kursdeltakerne kunne melde seg opp til fagprøven i tur og orden. 

                                           Stoler mer på seg selv 

Gjennom utdanningsløftet tilbyr Opus Salten praksiskandidatkurs dekket av Nordland Fylkeskommune. Kursene avslutter med skriftlig teoretisk eksamen. Etter eksamen følges praksiskandidaten opp mot den praktiske fagprøven. 

– Etter å ha gjennomført kurset merker jeg at jeg tenker annerledes. Nå stoler jeg langt mer på egne observasjoner, og jeg kan ta ansvar i jobben min på en helt annen måte enn før, legger Marius til. 

Therese er også fornøyd. 

– Ved å legge til rette for det, har vi både økt kompetansen på sykehjemmet, og flere medarbeidere har et fagbrev å vise til, sier hun. 


Hun anbefaler også andre arbeidsgivere med ansatte uten fagbrev til å undersøke mulighetene for å få det samme på plass sammen med Opus Salten! 
 

Vil du vite mer om fagbrevløp som praksiskandidater? 
📞 Kontakt Karriere Nordland på vårt sentralbord 75 65 31 00